De opbrengst van zonnepanelen verschilt. Dit hangt onder andere af van de ligging en hellingshoek van het dak en eventuele obstakels of schaduwval op het dak. Ook seizoensinvloeden spelen een rol. In de winter- en herfstmaanden zal de opbrengst lager zijn dan in de lente- en zomermaanden. Zonuren in de lente en zomer dragen meer bij aan de opbrengst van zonnepanelen dan zonuren in de winter.
Zonnepanelen, passend bij uw situatie
Zonnepanelen zijn een goede keuze. Niet alleen verlaagt u de kosten op uw energierekening, u bent ook milieubewust bezig en minder afhankelijk van stijgende energieprijzen. Wij voorzien u graag van goed advies, passend bij uw wensen en woonsituatie.
Voordelen zonnepanelen

Kies voor een totaalpakket van Kemkens
Met onze ervaring en meer dan 400.000 tevreden huishoudens in Zeeland, Gelderland en Noord-Brabant bent u bij Kemkens verzekerd van kwaliteit en deskundigheid.






Vul uw gegevens in en onze collega’s nemen spoedig contact met u op.
"*" geeft vereiste velden aan

Vul uw gegevens in en u ontvangt binnen enkele werkdagen uw offerte op maat.
U kunt ons bellen via:
088 – 50 50 309
Benieuwd wat zonnepanelen u op kunnen leveren? Ontdek het in een paar stappen.
Goed om te weten
Veelgestelde vragen
Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen, maar er zijn wel andere financiële regelingen om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken, zoals de Energiebespaarlening en Duurzaamheidslening. Lees meer over zonnepanelen financieren.
Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, hangt af van een aantal factoren. Hierbij kunt u denken aan uw (verwachte) stroomverbruik, de oppervlakte/vrije ruimte van uw dak en de opbrengst van de zonnepanelen.
Wanneer u uw zonnepanelen wilt reinigen, kunt u dit het beste overlaten aan een specialistisch schoonmaakbedrijf. Wanneer u uw zonnepanelen zelf gaat reinigen dan kan dit namelijk verschillende risico’s met zich meenemen, voor u en uw zonnepanelen. Daarom is ons advies om het schoonmaken van uw zonnepanelen over te laten aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in het reinigen van zonnepanelen.
De terugverdientijd is niet voor iedereen hetzelfde. Verschillende factoren zijn hierop van invloed, zoals de aanschafkosten, ligging en hellingshoek van het dak, aantal zonnepanelen, jaaropbrengst in kWh en de stroomkosten. Lees hier meer over de terugverdientijd.
Voordelen zonnepanelen
Werking zonnepanelen
Een zonnepaneel is een paneel vol met zonnecellen. Deze cellen kunnen lichtdeeltjes uit zonnestraling opnemen. Een zonnepaneel bestaat uit verschillende lagen. De opgenomen lichtdeeltjes bewegen tussen de lagen in het paneel waardoor een elektrische spanning ontstaat en daardoor energie.
Kleur zonnepanelen
De kleur van een zonnepaneel wordt bepaald door het type zonnecel. Polykristallijn zonnepanelen zijn meestal blauw van kleur, monokristallijn zonnepanelen zijn vaak zwart.
Zwarte zonnepanelen hebben over het algemeen een hogere opbrengst. Dit heeft niet zozeer te maken met de kleur van het zonnepaneel, maar met de manier waarop het zonnepaneel zonne-energie opwekt. Zwarte zonnepanelen verdient u door de hogere opbrengst doorgaans sneller terug.
Blauwe zonnepanelen zijn meestal goedkoper in aanschaf, dan zwarte zonnepanelen. Echter leveren ze over het algemeen minder energie op dan zwart zonnepanelen, waardoor de terugverdientijd van blauwe zonnepanelen over het algemeen langer is, dan die van zwarte zonnepanelen.
Zonnecellen
Naast kleur hebben de zonnecellen van het zonnepaneel een grote invloed op de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel opwekt, maar ook op de levensduur van het zonnepaneel. Wanneer u op zoek gaat naar zonnepanelen, is het belangrijk om hier rekening mee te houden.
Monokristallijn zonnepanelen zijn vaak zwart van kleur. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaan de zonnecellen van het zonnepaneel uit 1 kristal.
✓ Hoog rendement
✕ Hoge aanschafkosten
Polykristallijn zonnepanelen, ook wel multikristallijn zonnepanelen genoemd, staan bekend om hun helderblauwe kleur. In tegenstelling tot de monokristallijn zonnepanelen, bestaan de zonnecellen van de polykristallijn zonnepanelen uit meerdere kristallen.
✓ Lagere aanschafprijs
✕ Lager rendement
✕ Hoger rendementsverlies bij warm weer
Verder zijn er Amorfe zonnepanelen, ook wel dunne film panelen genoemd. Deze zonnepanelen hebben een kortere levensduur en een veel lager rendement dan de monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen. Dit maakt de panelen minder duurzaam en door het grote dakoppervlak dat nodig is, ook minder interessant.
Materiaal zonnepanelen
Niet alleen de zonnecellen zijn belangrijk voor een zonnepaneel, maar ook de lagen waartussen de zonnecellen zich bevinden. Zoals gezegd zijn zonnepanelen opgebouwd uit verschillende lagen.
Glas-glas zonnepanelen
Bij glas-glas zonnepanelen zijn de zonnecellen ingesloten tussen twee lagen glas. Glas-glas zonnepanelen leveren over het algemeen meer op en gaan vaak langer mee. Glas-glas zonnepanelen zijn wel duurder en zwaarder van gewicht.
Glas-folie zonnepanelen
Bij glas-folie zonnepanelen zijn de zonnecellen tussen een laag glas en een laag kunststoffolie geplaatst. Dit zijn de meest gangbare panelen in de markt. Glas-folie zonnepanelen zijn van lagere kwaliteit dan glas-glas zonnepanelen. Maar de aanschafprijs is ook een stuk lager dan die van glas-glas zonnepanelen.
Aansluiting zonnepanelen
De aansluiting van zonnepanelen heeft een grote invloed op de opbrengst van de zonnepanelen.
Seriegeschakelde zonnepanelen
Seriegeschakelde zonnepanelen zijn met elkaar verbonden en daardoor zo sterk als de zwakste schakel. Wanneer een paneel minder oplevert, heeft dit invloed op het gehele systeem.


Parallel geschakelde zonnepanelen
Wanneer zonnepanelen parallel zijn geschakeld, levert ieder paneel individueel zijn stroom. Hierdoor heeft een zwakker paneel geen invloed op de rest van de serie.
Merken zonnepanelen
Kemkens biedt één merk zonnepanelen aan, namelijk Jinko Solar. Jinko Solar is een A-merk zonnepaneel en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het vermogen van zonnepanelen loopt na verloop van tijd terug. Jinko Solar biedt 30 jaar vermogensgarantie. De 30 jaar vermogensgarantie van Jinko betekent dat het vermogen van deze zonnepanelen na 30 jaar nog minimaal 80% van het originele vermogen is.
Kosten zonnepanelen
De kosten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen kunnen variëren, afhankelijk van het type en de omvang van het systeem dat u kiest. Hoewel het best een flinke investering betreft, zijn de terugverdientijd en het rendement vaak aantrekkelijk.
Opbrengst zonnepanelen
De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van diverse factoren waaronder de hoeveelheid kWh die de zonnepanelen opleveren, de levensduur van de zonnepanelen en het energietarief dat u betaalt bij uw energieleverancier.
Aantal kWh x levensduur van de zonnepanelen x energiekosten = rendement zonnepanelen
Zonnepanelen financieren
Het bedrag dat u betaalt voor zonnepanelen kan een drempel zijn om ze aan te schaffen. Wilt u zonnepanelen financieren dan heeft u keuze uit meerdere mogelijkheden. Zo kunt u ze financieren vanuit uw eigen spaargeld, meefinancieren in uw hypotheek . Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om ze aan te schaffen zonder investering.
Zonnepanelen zonder investering
De overheid maakt het financieren van zonnepanelen toegankelijker door aantrekkelijke leningen, aan te bieden, denk aan de energie bespaarlening en groene lening. U sluit in dat geval een lening af voor uw zonnepanelen waarbij u maandelijks een vast bedrag betaalt om uw de zonnepanelen af te betalen. Deze lening betaalt zichzelf daardoor terug.
Regelingen en subsidies
De overheid maakt de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker via regelingen die zij hiervoor in het leven hebben geroepen. Wij hebben de regelingen voor u op een rijtje gezet.
Subsidie op zonnepanelen
Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen, maar er zijn wel andere financiële regelingen om de aanschaf op zonnepanelen aantrekkelijker te maken, zoals de Energiebespaarlening en Duurzaamheidslening. Lees meer over zonnepanelen financieren.
Salderingsregeling
Op zonne-energie is de salderingsregeling van toepassing. Wanneer u uw zonnepanelen heeft aangemeld, kunt u, tegen inkooptarief, uw opgewekte energie terugleveren aan het stroomnet. Aan het eind van het jaar wordt de balans opgemaakt: heeft u meer stroom geleverd dan u heeft afgenomen, dan ontvangt u een terugleververgoeding.
Het kabinet heeft aangegeven de salderingsregeling vanaf 2027 te willen schrappen. Dus wacht niet en profiteer de komende jaren nog van de 100% salderingsregeling.
Dak geschikt voor zonnepanelen
Vrijwel ieder dak geschikt is geschikt voor zonnepanelen. De besparing die de zonnepanelen opleveren, is afhankelijk van de helling en richting van het dak, de schaduw op het dak en de grootte van het dak.
Zonnepanelen plat dak
Met een plat dak kunt u zelf de hellingshoek van uw zonnepanelen bepalen, waardoor u een ideale situatie voor zonnepanelen kunt creëren.
Dakrichting zonnepanelen
De dakrichting heeft een grote invloed op de hoeveelheid energie die de zonnepanelen opwekken. Hoe meer zonnestralen er op de zonnepaneel vallen, hoe meer dat deze opleveren. Het ligt voor de hand dat een dak op het zuiden ideaal is voor zonnepanelen, maar dit betekent niet dat de andere richtingen niet beschikt zijn.
Hoeveel zonnepanelen?
U wilt natuurlijk voldoende zonnepanelen op uw dak om zelfvoorzienend te zijn in uw stroom. Maar hoeveel zonnepanelen heeft u dan nodig? Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals uw jaarlijks energieverbruik en het vermogen van de zonnepanelen.
Eigenschappen zonnepanelen
Als u zonnepanelen wilt aanschaffen, zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden.
Terugverdientijd
De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van de prijs die u betaalt voor uw zonnepanelen, het vermogen van de zonnepanelen, het aantal zonnepanelen, uw huidig energieverbruik en het tarief dat u op dat moment betaalt voor uw energie. Wanneer u deze zaken weet, kunt u een inschatting maken van de terugverdientijd. Via onze zonnepanelencheck ontvangt u eenvoudig en snel een inschatting van de kosten en uw besparing waarmee u de terugverdientijd uit kunt rekenen.
Levensduur zonnepanelen
De levensduur van zonnepanelen is gemiddeld 25 jaar. Op onze zonnepanelen heeft u dan ook 25 jaar productgarantie. Regelmatig onderhoud aan uw zonnepanelen zorgt ervoor dat uw zonnepanelen nog langer mee gaan.
Garantie op zonnepanelen
Kiest u voor zonnepanelen van Kemkens dan profiteert u van twee verschillende vormen van garantie, namelijk 25 jaar productgarantie en 30 jaar vermogensgarantie. 25 jaar productgarantie houdt in dat u recht heeft op gratis reparatie als uw zonnepanelen kapot gaan. Met 30 jaar vermogensgarantie garanderen we dat het vermogen van de zonnepanelen na 30 jaar maximaal met 20% is afgenomen.
Installatieproces
Het is belangrijk om voor de installatie van zonnepanelen een erkend installateur in te schakelen. Als erkend installateur ontvangt u van ons een offerte op basis van uw wensen, behoeften en situatie. Na akkoord op de offerte vindt er een schouw plaats op locatie. Vervolgens plannen we de installatie en worden de zonnepanelen in een dag gelegd.
Onderhoud
Zonnepanelen vereisen minimaal onderhoud. De zonnepanelen regelmatig schoonmaken en een jaarlijkse inspectie zijn vaak voldoende om de efficiëntie te waarborgen. De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 25-30 jaar, wat betekent dat u jarenlang kunt genieten van de voordelen.
Technologie en innovatie
De technologie achter zonnepanelen blijft zich ontwikkelen. Er zijn nu zonnepanelen die efficiënter zijn en beter presteren onder verschillende weersomstandigheden. Slimme technologieën maken het mogelijk om uw energieproductie en -verbruik realtime te monitoren via een app.
Batterij opslag/thuisaccu
Het gebruik van een thuisaccu in combinatie met zonnepanelen wordt steeds populairder. Het is een manier om energie te besparen en duurzamer te leven. Met een thuisaccu bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit kan met name voordelig zijn tijdens stroomuitval, piekbelasting op het net of wanneer de elektriciteitsprijzen hoog zijn.